NEDİR BU BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ?
- ronculsinem
- 25 Nis 2021
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 May 2021
BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ NEDİR?
Bilişsel davranışçı terapi (BDT) bir psikoterapi yöntemidir. Kişilerin işlevsiz inanç ve düşünceleriyle çalışarak kişileri işlevli hale getirmeye çalışan bir yaklaşım türüdür. Kişilerin geçmiş yaşantılarıyla birlikte oluşan inanç ve düşüncelerini şimdi ve burada ilkesi ile terapi ortamında çalışarak kişilerin düşünce ve inançlarını yeniden yapılandırmayı hedeflemektedir. Böylece kişilerin duygu ve davranışlarında da bir değişim gözlendiğine inanan bir yöntemdir.
BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİDE 3D İLİŞKİSİ NEDİR?
Bilişsel davranışçı terapinin çalışma mantığı şöyledir: Kişinin bir olay/durum anında zihninde bir düşünce açığa çıkar. Bu düşünce bir duyguyu doğurur. Bu duygu da bir davranışa neden olur. Kişi hayatını bu kısır döngüde devam ettirir. Ancak her düşünce sağlıklı, işlevsel değildir. Eğer döngüde işlevsiz bir düşünce üretimi varsa işlevsiz duygu ve davranış açığa çıkar. Böylece kişiler hayatlarının belli alanlarında ya da her alanda problemler yaşamaya başlar. Bir süre sonra da baş edemeyip psikoterapiye başvururlar.

Bu ne demek? Hemen örneklendirelim
Kişi partneri ile bir tartışmaya girer. Duygu ve düşüncelerini ifade etmesine rağmen partneri kişiyi bir türlü anlamaz. (Olay)
Kişinin tam o esnada zihninden ‘’Her zaman böyle yapıyor. Beni bir kere bile bu ilişkide anlamadı. Bana değer vermiş olsaydı bu şekilde bana karşı çıkmazdı.’’ gibi düşünceler açığa çıkar. (Düşünce)
Bu düşüncelerle birlikte kişi kendisini değersiz, öfkeli, anlaşılmamış hisseder. (Duygu)
Bu duyguların yoğunluğu ile de evi terk eder ya da ağlamaya başlar. (Davranış)

Bu örnekte görüldüğü gibi olaylar karşısında düşünce-duygu-davranış zinciri bulunmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi kişinin ürettiği işlevsiz düşünceler ve duygularla çalışmaktadır. Düşünceleri tespit edip gerçekliğini sorgulayıp kişiye sağlıksız noktaları göstermeyi hedefler. Kişinin farkındalığı ile birlikte duygu ve düşüncelerinde değişim görülebilmesi için de ev ödevleri ile değişim desteklenir.
Comments